top of page
Alma Jantune pehmeitä

Alma Jantunen - pehmeitä kavereita ja pala taivasta

Ideat teosten pohjalle lähtevät elämään usein hetkellisistä mielikuvista ja tunnelmista.  Muodot vaihtavat nopeasti hahmoaan mielen valkokankaalla ja silloin ajatukset on napattava nopeasti muistiin. Pikaisista luonnoksista voi rauhassa lähteä suunnittelemaan työn toteutusta, tekniikkaa ja mitoitusta. 

 

Lasihyttiin on parasta saapua tarkkojen suunnitelmien kanssa. Siellä mietiskelylle ei ole paljon aikaa, sillä lasinpuhallus on intensiivistä painiskelua nopeasti jäähtyvän massan kanssa. Puhallan lasia itse ja työryhmä auttaa toteuttamaan ideat suunnitelmien mukaan. Joskus päästään prikulleen mallin mukaiseen lopputulokseen, joskus syntyy jotain enemmän.  Kaikki ei aina onnistu, mutta jokainen kokeilu vie ajattelua ja osaamista eteenpäin.

 

Pehmeä ja painava materiaali itsessään tuo esineisiin elämää ja luontevaa liikettä. Veistokseni saavat muotonsa elävistä olennoista, kasveista, hyönteisistä tai vaikka lumipallosta.  Taivaanrannan värit, hioutuneet kivet ja maisemat asettuvat paikoilleen lasiveistoksissa jäähtymisen hetkellä, mutta väreissä ja  muodoissa on silti jäljellä liikettä jota syntyy lasinpuhalluksessa.  Jostain samasta maailmasta kaikki ideat tuntuvat tulevan, jostain missä on paljon väriä ja pehmeitä muotoja.

Alma Jantunen on valmistunut Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta lasialan artesaaniksi eli lasinpuhaltajaksi 1996. Johannes Rantasalon kanssa yhteinen lasistudio, Lasisirkus, perustettiin Nuutajärvelle 1999. Lasisirkus on palkittu Ornamon Vuoden taidekäsityöläinen -palkinnolla 2007  ja Taito-liiton Taito-palkinnolla 2016. Vuonna 2021 Alma Jantunen palkittiin Postin taidepalkinnolla.  

 

Alma Jantusen taidelasia on monien museoiden ja Suomen valtion taidekokoelmassa. Vuosittain teoksia on esillä näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

@almajantunen
@lasisirkus1999
bottom of page